priča o syphonu

Kad kažemo da je vrhunska kava stvar umijeća, zaista to mislimo. Priprema kave iz sifona ne ostavlja mjesta pogreškama. Spoj je umjetnosti i znanosti koji zahtijeva posebnu vještinu, a njezina aroma očarava već na prvi gutljaj.

Ovaj način pripreme kave daleko je najteatralniji, ali i najdelikatniji. Sifon pruža iznimnu kontrolu nad cijelim procesom, pa tehniku s vremenom možete dovesti do savršenstva. Funkcionira po principu pritiska pare pod kojim se vruća voda iz donje posude popne u gornju posudu, a u nju se zatim dodaje svježe mljevena kava. Gašenjem izvora topline smanjuje se pritisak pare i kava se spušta nazad u donju posudu prolazeći pritom kroz filter.

Formom i oblikom sifon podsjeća na druga vremena, kao da je izašao iz laboratorija prošlih stoljeća. Nastao je eksperimentiranjem s pritiskom vruće pare, s namjerom da se izbjegne vrenje vode koje kavu može učiniti gorkom. Vjerujemo da se za dobru kavu iz sifona isplati otići korak dalje, a u Kavi Kavani uvijek je možete kušati. Naši izučeni baristi vješto će pred vama pripremiti i servirati šalicu pitke kave izbalansiranih aroma.

syphon kroz povijest


~1830.Izum syphona

Prvi syphon izumljen je u Europi davnih 1830.-ih godina od strane njemačke tvrtke Loeff.

1841.Syphon u današnjem obliku

Madame Vassieux of Lyona izumila je syphon sa dvije komore postavljene na stalak – upravo onakav kakav danas poznajemo.

1915.Syphon za profesionalnu uporabu

Syphon se počinje proizvoditi za profesionalni uporabu te se isti počinju prodavati hotelima i coffee shopovima.

~1930.Syphon ulazi u kućanstva

Syphon postaje sve popularniji predmet u domovima.

1946. Početak proizvodnje današnjih syphona

Tvrtka Hario 1946. godine započinje sa izradom syphona koji se nalaze kako u kućnoj, tako i u profesionalnoj uporabi. Od tada do danas, syphoni prate isti način rada i  izgled.