Načina za pripremiti kavu je koliko i ćudi, svako kućanstvo svom napitku da osobnu notu. Isto je toliko mišljenja o tome koji je način najbolji. U Kavi Kavani je pripremamo na način pred kojim i laici i poznavatelji ostaju zapanjeni. Riječ je o sifonu, tehnici koja iz mljevene kave izvuče poseban okus, rezultat koji je teško postići drugim metodama. Uređaj se sastoji od četiri dijela; donje i gornje komore, sifona koji ih povezuje i filtera koji se brine da dobijete pitku šalicu bez taloga. Cijela sprava izgleda kao da pripada alkemičaru u potrazi za eliksirom života. No njene čari nemaju veze s nadrealnim, naprotiv, vrlo su precizne.

Kako nastaje magija

U Kavi Kavani barista će pred vama u donju komoru uliti vodu a zatim je i hermetički zatvoriti gornjom komorom. Zagrijavanjem će se u donjoj stvoriti vodena para koja je ključna za daljnji proces. Pritisak pare potisnut će vodu kroz sifon iz donje komore u gornju, prkoseći gravitaciji i svemu što ste kod pripravljanja kave do sad vidjeli.

 

Nakon toga, u vodu u gornjoj komori treba staviti kavu. Grubo mljevenu i, u našem slučaju, isključivo vrhunsku. Svako zrno nosi svoj karakter, stoga preporučujemo da ih probate više kako bi našli ono idealno za vas. Na ovom koraku je važna vještina. Mljevena kava se dodaje u vodu puštajući kofein i masnoće i stvarajući bogat okus. Nakon otprilike minutu, po odluci majstora jer se s vremenom mijenja i okus, treba maknuti plamen s donje komore. Para koja je do tad ispunjavala donju komoru će kondenzirati i osloboditi prostor, stvarajući pri tome vakum. U vakumu je ključ procesa, jer će pod tom silom sva tekućina iz gornje komore kroz filter proći u donju i pri tome putovati kroz mljevenu kavu. Rezultat je napitak pun arome bez imalo taloga i zaostataka čestica jer se vakum pobrinuo za učinkovito cijeđenje. Filter također igra važnu ulogu. Od nehrđajućeg je čelika presvučen finom, gustom tkaninom koja ne dopušta česticama kave da kroz njega prođu. S druge strane, dopušta svim prirodnim masnoćama zrna da se oslobode u napitku, zbog čega je okus još bogatiji. Šalica ove kave je vrlo pitka, a okus kompleksan. Barista ga može nijansirati, čineći svaku pripremu posebnom. Sličnu metodu ima i francuska preša koja je brža i jednostavnija, no nikada ne može osigurati profinjenu šalicu kave bez imalo zaostalih čestica.

Tajna majstora

Spomenuli smo nijansiranje okusa. U toj točki razlika između majstora i početnika najviše dolazi do izražaja kod pripremanja sifon kave. I to je tajna koju vam nitko ne može otkriti. Sifon kava se najbolje priprema uz pomoć instinkta, pažljivim balansiranjem temperature. Iako je lako ostati unutar univerzalnog recepta, umijeće nijansiranja dolazi s iskustvom. Svaka vrsta kave se drugačije ponaša kada se priprema u sifonu. Nije isto pripremati zrno s visokim udjelom masnoće ili ono s manjim. Grubo mljevena kava je različita od sitno mljevene. Vrijeme pripreme kave mijenja okus i udio kofeina. Svaka šalica, premda bila od identičnog zrna, odjednom postaje nova avantura, pružajući veliko zadovoljstvo dok se priprema i ispija.

Poželite ga imati kod kuće

Naši bariste su profesionalci, i zato sifon kavu trebate probati kod nas. U Kavi Kavani vas šalica ovog napitka nikad neće odbiti jer je pogrešno pripremljena. Sifon je teatralan, pa gosti često ispituju koliko ga je zahtjevno imati u kuhinji. Mi mu odgovorimo da ga je najbolje držati u dnevnom boravku, gdje se vidi.

 

Priprema kave u sifonu se nauči, i s dovoljno truda i strasti, svaki kavopija će naći svoju idealnu šalicu. Održavanje uređaja nije zahtjevno. Uključuje pranje komora, sifona i izmjenu filtera. Proces traje duže od nekih drugih načina, ali daje poseban osjećaj nagrade nakon što je kava pripremljena. Cijena ovisi o kvaliteti i ekstravagantnosti samog uređaja. Možete ga platiti 500, a možete i 5000 kuna. I više, odlučite li se u maniri nekog francuskog plemstva iz 19. stoljeća optočiti svoj sifon dragim kamenjem. Uz to vam treba kvalitetno zrno i kvalitetan savjet. Za oboje ćemo se pobrinuti mi.

Sifon se počeo koristiti zbog prestiža

Ovaj način pripreme je europski izum, iako je kava u Europu stigla relativno kasno, sredinom 17. stoljeća. Prema patentima prijavljenima za sifon uređaje za kavu u raznim europskim državama, metoda postoji dvjestotinjak godina. Prvi uređaji su bili nešto primitivniji od naših i često su bili okićeni ili uređeni krunama, jer su ih domaćini iznosili i pripravljali kavu pred gostima zbog teatralnosti. Tehnika je i danas ista, dojam također, a adresa je Bukovačka cesta 27, Zagreb.