Nema dvojbe koje od dva zrna kave, Arabice ili Robuste, uživaju kavopije. U našoj kavani pržimo najkvalitetnija svjetska zrna. Samo ona će dati pun okus i jaku aromu napitku bez ikakvih aditiva. Ispijajući šalicu čiste arabice, u vašim ustima će razigrati okuse poput karamele, čokolade i lješnjaka. Kako biste došli do tog užitka, zrno kave mora proći dugačak put.

Grm koji je osvojio svijet

Knjige pišu da je potekla iz Etiopije, no nije sigurno kada su je iz divljeg grma pripitomili i počeli uzgajati. Sreća je da su to učinili jer su vrhunske Ethiopia Sidamo i Etiophia Djimah danas u našoj ponudi. Zrna voćnih aroma koje prženjem prelaze u čokoladne. Arabicu su etiopski osvajači otprilike u šestom stoljeću donijeli na Arapski poluotok. Kroz idućih 700 godina se biljka se počela uzgajati i dobila je naziv Qahwa. Do Europe joj je trebalo tek 200-tinjak godina.

Pojas kave

Coffea Arabica je divlji grm. Može narasti do čak 12 metara visine. U uzgoju joj treba sedam godina da dozre i ostvari najbolji prinos. Naraste do otprilike pet metara visine, ali je uzgajivači obrezuju na dva metra kako bi olakšali berbu. Jedan grm, ovisno o kvaliteti i uvjetima, može dati od pola do pet kilograma sušenog zrna.

Najviše joj odgovara visina oko 1500 metara nad morem, ali postoje plantaže koje uspješno uzgajaju na većim i manjim visinama, čak i na razini mora. Važno je da se uzgaja u blizini ekvatora u takozvanom Pojasu kave i mnogo vode. Svaka zemlja u kojoj uspijeva daje joj posebne karakteristike. Brazilska Santos Guaxupe Dulce je izražene arome Tamne čokolade, Columbia Supreme 18 uz to ima notu karamele. El Salvador okusom podsjeća na kakao uz slatki dodatak voća.

Od cvijeta do zrna, miriše cijelim putem

Cvijet Arabice je bijele boje i izgledom podsjeća na ljiljan, a mirisom na jasmin. Plod je crvene boje i podsjeća na divlji šipak dugačak otprilike jedan centimetar. Za najkvalitetniju kavu, ključno je ubrati bobicu u pravom trenutku. Najbolji uzgajivači ih beru ručno jednu po jednu, kada su idealne zrelosti, drugi si olakšaju posao tako što protresu grm kako bi takve bobice pale, a nedozrele ostale još neko vrijeme. Nakon toga bobice se suše i iz njih se vade zelenkasta zrna koja dolaze do nas. Tu počinje čarolija. Slijedi prženje.

Majstorski posao

Kavu pržimo na temperaturama do 220 stupnjeva celzijevih. Koliko dugo – ovisi o okusima koje želimo u zrnu kave u kojem su stotine aromatičnih i organskih spojeva. Razlikujemo svijetlo, srednje i tamno prženje. Svijetlo pržena kava ima najblaži okus i često je kiselkasta. Zrno je boje oraha. Tako se prži visokokvalitetna kava kako bi zadržala svoje izvorne note. Tako pržimo Jamaicu Blue Mountain u kojoj je spoj medenog voća i cvjetnih okusa. Posebna je i po kremastoj teksturi kakvoj Arabica nije sklona. Srednje pržena kava je najrasprostranjenija na tržištu. Uravnotežene je kiselosti i slatkoće zbog karamelizacije šećera. Boja zrna je tamno smeđa. Tako balansirana je Cuba Serrano, između okusa čokolade i blage voćne kiselosti. Tamno prženje zrnu daje intenzivan okus koji naginje gorčini. Boja mu je tamno smeđa i blago se sjaji zbog masnoće koja je izašla na površinu. Izvorni okus nadjačan je dugim prženjem, pa se ova metoda u prošlosti koristila s manje kvalitetnim zrnima. Mi je koristimo isključivo kako bismo naglasili posebne note koje kvalitetna zrna kriju. Tako možemo pržiti Costa Ricu Tarazzu u kojoj su arome vanilije, orašastih plodova i citrusa.

Na kraju puta, briga ne prestaje

Kada zrno prođe cijeli put, prije nego stigne u vaše domove i najdraže šalice, mora biti pomno čuvano. Tretirano s poštovanjem. Ako su zrna kave izložena zraku i vlazi, gube aromu. Kisik je prvi uzrok kvarenja prženih zrna. Zato je na svim našim pakiranjima nepovratni ventil koji osigurava nesmetano ispuštanje CO2 iz pakiranja, a blokira ulazak kisika koji bi naštetio svježini zrna. Naposljetku, koja riječ o našim zrnima. Nabavljamo ih iz mnoštva svjetskih zemalja i neka su od najkvalitetnijih zrna koja postoje. Možete kupiti u rinfuzi, u količinama po izboru. Možemo vam kavu i samljeti po želji. Kada dođete, nemojte propustiti kušati i kavu iz sifona, o kojima smo pisali prije. Postoji još jedna strana ove priče, o Robusti, ali o tome nešto kasnije.